ЗДРАВНАТА РЕФОРМА

ЗДРАВНАТА  РЕФОРМА

Всички ние желаеме здравната  система да ни осигури качествени медицински услуги от които пациентите да са доволни . Услуги които да доведат до подобряване на здравословното ни състояние на приемлива цена.

Всички виждаме че посредством настоящият модел на здравно осигурителна система това не се случва. Причините са че здравната система не познава принципите на пазарната икономика където за да получиш трябва да дадеш и където клиента е цар.

Финансирането на системата по пътя на НЗОК е дълбоко погрешно и довежда до несправедливо разпределение на финансовият ресурс. Това несправедливо разпределение прави инвестирането в здравни заведения непривлекателно. Когато един сектор е непривлекателен за инвеститорите се налага държавата да го субсидира за да може той да продължава да мъждука и ние да получаваме това което имаме и сега.

Следователно целите които трябва да изпълни една добра здравна реформа трябва да са :

  1. Либерализация на системата на здравните фондове изцяло на частен принцип. Закриването на НЗОК и създаването на социален здравен фонд , който да поеме социално слабите граждани.
  2. Повишаване на качеството на медицинското обслужване чрез създаването на здравни стандарти в които да са определени и правата на пациента и създаването на комисия за контрол на здравните услуги.
  3. Приватизация на болничните заведения включително и на ведомствените болници . Приватизацията трябва да стане честно и открито през фондовата борса , а не чрез РМД та пряко договаряне и други опорочени практики.

Финансовият ресурс от приватизацията на болниците може да се разпредели като здравноразплащателни бонове на всеки български гражданин от 0 до 120 години.

Резултатът от подобна реформа ще бъде коренно различна здравна система стъпила на стабилна основа.

Реклами
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s